Motosiklette kontra tekniği nedir? Aslında anlamını bilsin ya da bilmesin, her motosiklet sürücüsü farkında olmadan bu tekniği sürüşlerinde uyguluyor. Basitçe söz etmek gerekirse, motosikletinize yön vermeniz halinde kontra tekniğini de uygulamış oluyorsunuz.
Örnek vermek gerekirse, motosikletiniz belirli bir hızda ilerlerken sağa veya sola gitmek için elcikleri iterek dönüş gerçekleştirdiğiniz siteme kontra tekniği denilmektedir. Muhtemelen kontra tekniği denilen kavramın bu kadar basit bir açıklaması olduğunu düşünmüyordunuz fakat durum bu şekildedir.
Motosiklette kontra tekniği nedir? Sorusunu yanıtlamaya devam edelim. Bahsettiğimiz üzere birçok motosiklet sürücüsü yüksek hızda giderken farkında bile olmadan kontra tekniğini uyguluyor. Bu bilgiler ışığında bir sonraki sürüşünüzde kendinizi ve motosikletinizi iyi gözlemleyin, siz de kontra tekniğini kullandığınızı fark edeceksiniz.
Ben yine de tam anlamadım, bu kontra tekniği nasıl gerçekleşir? Diye soracak olursanız, hemen açıklayalım. Hepimizin bildiği gibi motosikletin rahat dönebilmesi için yatay bir pozisyon alması gerekir. Eğer yatay bir pozisyona geçmezseniz merkez kuvveti motosikletin dışa doğru açılmasını zorlar. Eğer merkezi kaçırırsan şeritten çıkma gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Örneğin eğer sağa dönüş yapacaksanız sağ elciği itersiniz motosiklet de otomatik olarak sağa doğru eğim alır ve dönüşünüz gerçekleşir. Kontra tekniği teorik olarak karışıkmış gibi gelse de aslında uygulamada çok basit bir tekniktir. Motosiklet kullanmak basit bir şeymiş gibi görünse de aslında içinde fizikten teknik bilgiye kadar pek çok unsuru da barındırmaktadır.
Motosiklette kontra tekniği nedir? Sorusunu her yönüyle ele aldık. Eğer bir morosiklet sürücüsü iseniz kontra tekniğini mutlaka sürüşünüzün bir yerinde kullanmışsınızdır. Motosiklet kazalarına baktığımız zaman birçok kazada motosiklet sürücüsünün ne yapacağını bilemeyerek panik olduğunu görüyoruz.
Bu paniğin sebebi sürücünün motosikletini iyi tanımamasından veya bilgi eksikliğinden kaynaklanabiliyor. Örneğin sürücüler virajdan çıkabilir, görüş bozukluğu yaşayabilir, kaskının içine yabancı cisimler girebilir vs. Bu gibi durumlarda sürücüler genelde frenleme yöntemine başvurabiliyor. Fakat frenleme her zaman işe yaramayabilir.
Bu noktada motosiklette kontra tekniğinin önemi nedir? Şeklinde bir soru sorabilirsiniz. Olası bir kaza esnasında sağa veya sola manevra yapmanız gerekebilir. Dediğimiz gibi frenleme her zaman işe yaramayabilir. Bazı durumlarlda da gaza basıp farklı bir yöne kaçmanız gerekebilir. Kontra tekniğine alışmanız durumunda bu manevraları ve kaçışları çok daha rahat bir biçimde yapabileceksiniz.
Tüm bunların yanında motosiklette ne kadar süre vakit geçirip ne kadar tecrübe edindiğiniz de göz ardı edilmemesi gereken bir unsurdur. Zaman içinde sürüş yaparak, bu ve bunun gibi teknikleri daha iyi kavrayacak ve sürüşünüze dahil edebileceksiniz.